Antioxidanter

Antioxidanter i livsmedel
Antioxidanter skyddar mot fria radikaler.

Fria radikaler bildas vid förbränning

Antioxidanter är ämnen som skyddar kroppen mot fria radikaler. Kroppen omvandlar näringsämnena till energi genom förbränning. Det sker i kroppens celler och kräver syre. Vid förbränningen deltar syret också i bildandet av så kallade fria radikaler. Det är molekyler som lätt reagerar med andra ämnen. Kroppen behöver dessa reaktiva ämnen i låga halter men när halterna blir för höga uppstår så kallad oxidativ stress som skadar celler och vävnader. Oxidativ stress ökar när kroppen utsätts för stress, till exempel när man röker, är sjuk eller vid hårt fysiskt arbete. Även luftföroreningar, strålning från solen, radioaktiv strålning och röntgenstrålar bidrar till en ökad oxidativ stress. Flera sjukdomar är kopplade till hög oxidativ stress, bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och inflammatoriska sjukdomar. 

Antioxidanter skyddar kroppen

Kroppen har ett effektivt skydd mot fria radikaler, de skyddande ämnena som man kallar för antioxidanter. Flera vitaminer fungerar som antioxidanter, till exempel vitaminerna C och E. Även vissa mineraler som selen, zink och mangan är viktiga eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner. De olika antioxidanterna samarbetar för att skydda cellerna på bästa sätt. Vi får i oss antioxidanter genom maten vi äter.

Du kan också läsa mer om vitaminer och mineraler i vår näringsguide.

Livsmedelsverkets hemsida finns också mer information.