Apotek

Apotek
Apotek säljer läkemedel och apoteksvaror.

På APOTEK.NU får vi många frågor om recept på läkemedel, rådgivning kring läkemedel och även medicinska frågor. APOTEK.NU säljer bara apoteksvaror och receptfria läkemedel. Men vi kan hjälpa dig med vart du ska vända dig när du har frågor om dina recept, behöver hämta ut dina recept på läkemedel eller behöver rådgivning kring läkemedel. Vi har listat de största apoteksaktörerna i Sverige, både apotekskedjor med fysiska apotek och rena online apotek på nätet. Vi har även samlat information om e-recept, högkostnadsskydd och apoteksbranschen. Du kan även läsa om vad som gäller när du vill hämta ut dina recept utomlands.

Apotek som hanterar recept


Apoteket AB

Hämta ut recept på Apoteket AB
Hämta ut recept på Apoteket AB


Recept på Apoteket AB

Apoteket AB driver fysiska apotek samt e-handel på apoteket.se, där du kan hämta ut dina recept. Genom att logga in med Bank ID kan du hämta ut dina receptbelagda mediciner, hantera fullmakter och hämta ut recept till dina barn och husdjur.

Du kan få kvalificerad rådgivning om läkemedel och recept på Apotekets fysiska apotek, apoteket.se och via Apotekets kundservice på mail, i chatten eller per telefon.


Kontakt och öppettider Apoteket AB


Mail: kundservice@apoteket.se
Tel: 0771-450 450. Öppet vardagar kl. 09.00 -18.00
Chatt på webbsidan, apoteket.se

Apoteket AB har även ett dygnet runt öppet fysiskt apotek, Apoteket Scheele, på Klarabergsgatan 64 i Stockholm. Dit kan du vända dig när du behöver hämta ut recept på läkemedel akut.


Om Apoteket AB

Apoteket är statligt ägt och har cirka 370 öppenvårdsapotek och cirka 700 apoteksombud i hela landet. Apoteket har alla receptbelagda läkemedel som är godkända för den svenska marknaden. De har även ett brett sortiment av receptfria läkemedel och hälsoprodukter. Apoteket har även ett sortiment av egna varumärken.


Apotekets e-handel erbjuder flera leveransalternativ som hemleverans, leverans till brevlåda, ombud eller box. Du kan också hämta dina varor på ett fysiskt apotek eller hos ett apoteksombud.


Tjänster Apoteket AB

Apoteket erbjuder olika tjänster till exempel antikroppstest Covid-19, antigentest/snabbtest Covid 19, friskintyg/reseintyg Covid-19 och vaccinationer. Till Apotekets tjänster hör även allergikollen, blodtryckskoll, blodsockerkollen, artroskollen, hörselkontrollen, hudvårdsrådgivning och håltagning i öronen.
Vissa tjänster utförs i samarbete med andra företag till exempel Doktor 24, en nätläkare som ägs av Apoteket AB. Observera att vissa tjänster är pausade på grund av coronapandemin.

Till toppen

Apotek Hjärtat

Recept Apotek Hjärtat
Hämta ut recept på Apotek Hjärtat


Recept på Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat driver både fysiska apotek och e-handel på apotekhjartat.se, där du kan hämta ut dina recept. Genom att logga in med Bank ID kan du hantera och hämta ut recept till dig och ditt barn, hantera fullmakter och hämta ut recept till ditt husdjur.

Du kan komma i kontakt med Apotek Hjärtats farmaceuter och få information om recept och läkemedel på mail, telefon eller på de fysiska apoteken.


Kontakt och öppettider Apotek Hjärtat


Mail: kundkontakt@apotekhjartat.se
Tel: 0771-405 405 Öppet helgfria vardagar kl. 08-18.

Om Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat är den största privata apotekskedjan och ägs av ICA Gruppen AB. Apotek Hjärtat har cirka 390 apotek runtom i Sverige. De har ett brett produktutbud av receptbelagda och receptfria läkemedel och noga utvalda varumärken inom hudvård, hårvård, makeup, kost och hälsa.


Apotek Hjärtats online-apotek erbjuder de flera leveransalternativ som till exempel hemleverans, leverans till brevlåda, ombud eller box. Du kan också hämta dina varor på ett Hjärtat apotek eller få hem dina apoteksvaror tillsammans med din mat.


Tjänster Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat erbjuder även olika tjänster. Vissa tjänster utförs i samarbete med andra företag bland annat nätläkaren Min Doktor som bland annat ägs av Apotek Hjärtat. Tjänster som Apotek Hjärtat erbjuder är bland annat antikroppstest Covid-19, vaccinationer, blodtrycksmätning, födelsemärkeskontroll och öronhåltagning.
Observera att det finns lokala avvikelser för tillgängliga tjänster med hänsyn till rådande smittoläge.

Till toppen

Kronans Apotek

Recept Kronans Apotek
Hämta ut recept på Kronans Apotek


Recept på Kronans Apotek

Kronans Apotek har fysiska apotek och driver också e-handel på kronansapotek.se, där du kan hämta ut dina receptbelagda läkemedel. Genom att logga in med Bank ID kan du hämta ut ditt recept och se alla dina recept på ett ställe.

Du kan komma i kontakt med Kronans Apoteks farmaceuter och få information om läkemedel och recept på telefon eller på de fysiska apoteken.


Kontakt och öppettider Kronans Apotek


Mail: kundservice@kronansapotek.se
Tel: 0771-612 612 Öppet Vardagar: 8:00-18:00, Lördagar: 9:00-14:00, Dag före afton: 8:00-15:00
Chatt på webbsida, kronansapotek.se

Om Kronans Apotek

Kronans Apotek är den tredje största apotekskedjan i Sverige med över 325 apotek i hela Sverige. De ägs av det finska börsnoterade företaget Oriola Corporation. Kronans Apotek erbjuder tjänster och produkter inom recept, hälsa och skönhet.

Kronans Apoteks e-handel erbjuder flera leveransalternativ som till exempel hemleverans, leverans till brevlåda, ombud eller box. Du kan också hämta dina varor på ett Kronans apotek.


Tjänster Kronans Apotek

Kronans Apotek erbjuder flera olika tjänster på utvalda Kronans Apotek. Vissa utförs i samarbete med andra företag, bland annat Doktor.se och MediCheck. Tjänster som Kronans Apotek erbjuder är vaccination för Covid- 19, snabbtest pågående infektion Covid-19, antikroppstest Covid-19, friskintyg med PCR-test Covid-19.

Till toppen

Llyods Apotek

Hämta ut recept på Lloyds Apotek
Hämta ut recept på Lloyds Apotek


Recept på Lloyds Apotek

Llyods Apotek har fysiska apotek men även e-handel på lloydsapotek.se, där du kan hämta ut dina receptbelagda läkemedel. När du ska hämta ditt recept loggar du in med BankID.

Du kan få hjälp med frågor som rör läkemedel och recept på något av Lloyds apotek. Det går också att kontakta Lloyds Apotek via telefon.


Kontakt och öppettider Lloyds Apotek


E-post: kundservice@lloydsapotek.se
Telefon: 0771 – 23 10 00 Öppettider: Vardagar 9 – 16

Om Llyods Apotek

Llyods Apotek har 78 apotek på 40-tal orter i Sverige. Lloyds Apotek drivs av Admenta Sweden AB som ägs av CEPD N.V. som är en av de största vårdaktörerna i Europa med flera stora apotekskedjor. Lloyds Apotek erbjuder ett kvalitetssäkrat utbud av apoteksprodukter som till exempel vitaminer och mineraler, produkter för värk och feber, kroppsvårdsprodukter, produkter för barn och förälder, produkter för mun och tänder och mycket mer.


Llyods Apoteks e-handel erbjuder flera leveransalternativ. De leveransalternativ som Lloyds Apotek använder är hemleverans på kvällstid, brevlådepaket, ombud eller Instabox-utlämningsbox. Du kan också hämta dina varor på ett Lloyds apotek.


Tjänster Lloyds Apotek

Llyods Apotek erbjuder Drop-in-tjänster så som hudanalys, blodtrycksmätning och öronhåltagning. Llyods Apotek är även partner med nätläkaren KRY, och erbjuder KRY-rum i utvalda Lloyds apotek. Där du kan träffa läkare när du behöver rådgivning & receptförnyelse.

Till toppen

Apotea

Hämta ut recept på Apotea
Hämta ut recept på Apotea


Recept på Apotea

Apotea är ett online-apotek där du kan hämta ut ditt recept. Genom att logga in på Apotea med e-legitimation kan du hämta ut recept för dig, din familj och ditt husdjur samt hantera fullmakter.

Du kan komma i kontakt med Apoteas farmaceuter när du behöver få råd om dina recept och läkemedel på mail, telefon, via chatt eller kontaktformulär på Apoteas webbsida.


Kontakt och öppettider Apotea


Telefon: 08 – 750 92 20 Öppet Vardagar kl 9-17 (lunchstängt kl 12-13). Chatt och mail via webbsidan apotea.se


Om Apotea

Apotea är ett svenskägt online-apotek och är Sveriges största nätapotek med tusentals produkter inom hälsa, skönhet och hudvård. Företaget Apotea grundades 2003 som Familjeapoteket AB och ombildades 2011 till Apotea. Apotea ägs bland annat av Laulima AB och Creades AB. Bolaget Apotea har inte någon fysisk butik utan finns bara på som online-apotek på nätet. De har ett heltäckande sortiment av både receptfria och receptbelagda läkemedel. När du loggar in på Apotea med e-legitimation kan du hämta ut recept för dig, din familj och ditt husdjur samt hantera fullmakter.


Apotea erbjuder snabba leveranser och många olika fraktalternativ som till exempel hemleverans med bud, till utlämningsboxar, ombud, till brevlådan. De har även leverans med båt, direkt till din brygga. Du kan också få leverans från Apotea på morgonen med tidningsbudet.

Tjänster Apotea

Apotea är ett nätapotek. De har kundservice med farmaceuter och egenvårdsrådgivare samt tips och råd om egenvård på deras webbsida. Apotea har även ett samarbete med den digitala veterinären, Agria vårdguide, där du kan få rådgivning, bedömning och ev. remiss via telefon eller videosamtal angående ditt husdjur.

Till toppen

Apoteksgruppen

Hämta ut recept på Apoteksgruppen
Hämta ut recept på Apoteksgruppen


Recept på Apoteksgruppen

Apoteksgruppen driver fysiska apotek men även e-handel på apoteksgruppen.se. Där kan du logga in med BankID och hämta ut dina recept, hantera familjens läkemedel och få en översikt över högkostnadsskyddet och kostnadsbild.

När du behöverfå information om recept eller läkemedel kan du kontakta ett Apoteksgruppen apotek eller vända dig till deras kundsupport på mail eller via telefon.


Kontakt och öppettider Apoteksgruppen


Mail: info@apoteksgruppen.se
Tel: 0771-760 760 Öppet vardagar 09:00-18:00


Om Apoteksgruppen

Apoteksgruppen är en apotekskedja som ägs av Euroapotheca som är en av de största apoteksaktörerna i Norra Europa. De har både centralt ägda apotek och apotek som ägs av lokala entreprenörer. Apoteksgruppens apotek finns i hela Sverige och Apoteksgruppens e-handel, apoteksgruppen.se, har ett noga utvalt sortiment av receptfria läkemedel och andra omvårdande produkter.


Apoteksgruppens e-handel erbjuder leverans hem till dörren med bud för dig som bor i Stockholm. Du kan också hämta dina varor på ett Apoteksgruppen apotek. För dig som bor i andra städer hämtar du din beställning hos ett valfritt Apoteksgruppen apotek.


Tjänster Apoteksgruppen

Apoteksgruppen erbjuder flera tjänster i vissa utvalda apotek. De tjänster som Apoteksgruppen erbjuder är födelsemärkeskontroll, antikroppstest för covid-19 och TBE-vaccination. Tjänsterna utförs i samarbete med deras samarbetspartners, Vaccina och Dermly.

Till toppen

MEDS

Hämta ut recept på MEDS
Hämta ut recept på MEDS


Recept på MEDS

MEDS är ett online-apotek där du kan hämta ut dina recept. Genom att logga in med BankID kan du hämta ut receptbelagda läkemedel till dig , dina barn och husdjur. Du kan också hantera fullmakter.

När du behöver få information om läkemedel och recept, kan du nå MEDS via chatt, telefon eller mail på farmaceut@meds.se
Legitimerade farmaceuter är tillgängliga för rådgivning följande tider:
Måndag-torsdag kl.08:00-21:00
Fredag kl.08:00-17:00
Lördag kl.10:00-16:00
Söndag kl.10:00-16:00


Kontakt och öppettider MEDS


Mail: hello@meds.se
Telefon: 08-428 455 10. Öppet 08-22 alla dagar i veckan.


Om MEDS

MEDS är ett svenskt fullskaligt nätapotek som lanserades 2018. Företaget MEDS har inga fysiska butiker utan fokuserar på e-handel och har bara butik på nätet. MEDS AB ägs av grundarna tillsammans flera investerare bland annat M2 Asset Management. MEDS apotek säljer receptbelagda och receptfria läkemedel till dig, din familj och ditt husdjur. De har ett stort sortiment med tusentals produkter inom bland annat hälsa, skönhet, kosttillskott och hudvård.


MEDS erbjuder snabba leveranser samt många olika fraktalternativ. Förutom leverans till brevlåda, postbox eller ombud kan du få hem dina varor kvällstid eller tidigt på morgonen med tidningsbudet. Beroende på var i landet du bor kan du få leverans samma kväll eller inom några timmar. Du kan också välja att få ditt paket till en paketbox.

Tjänster MEDS

MEDS är ett nätapotek som erbjuder mycket snabba leveranser, 1-2 timmar inom Stockholm.

Till toppen

Apohem

Hämta ut recept på Apohem
Hämta ut recept på Apohem


Recept på Apohem

Apohem är ett online-apotek där du kan hämta ut dina recept. Genom att logga in på Apohem med BankID kan du hämta ut receptbelagda läkemedel till dig, ditt barn eller ditt husdjur. Du kan också beställa och hantera fullmakter och få en översikt över aktuella och utgångna recept.

När du behöver information om dina recept eller läkemedel, kan du kontakta Apohem via telefon, Chatt eller via kontaktformulär på deras webbsida apohem.se


Kontakter och öppettider Apohem


Mail: kundservice@apohem.se
Tel: 08-12 82 86 00 Öppettider: Helgfria vardagar kl. 09:00-17:00

Om Apohem

Apohem är ett nätapotek och har inga fysiska butiker. Bolaget Apohem ägs av Axfood och Novax. Apohem erbjuder receptbelagda och receptfria läkemedel och har ett stort sortiment av produkter inom bland annat hälsa och skönhet.


Apohem erbjuder flera olika leveranssätt. Du kan exempelvis få dina varor till en utlämningsbox eller hem till dig på kvällstid. Du kan också få varorna levererade till din brevlåda, postbox eller ombud.

Tjänster Apohem

Apohem är ett nätapotek. Apohem har kundservice med rådgivning från farmaceuter, egenvårdsrådgivare och hudterapeuter samt tips och råd för både dig och ditt husdjur på deras webbsida.

Till toppen

E-recept och Läkemedelskollen

E-recept

Nästan alla recept som skrivs ut är elektroniska och kallas för e-recept. E-recepten lagras i en databas hos E-hälsomyndigheten. Alla apotek i Sverige är kopplade till databasen för e-recept. Det gör att du kan hämta ut ditt receptförskrivna läkemedel på valfritt apotek. E-recept möjliggör också att du kan hämta ut ditt recept via apotekens e-handel.

E-recept för djur fungerar på samma sätt och du kan hämta ut förskrivna läkemedel för ditt djur på ett valfritt apotek.

Läkemedelskollen

E-hälsomyndigheten tillhandahåller en tjänst, Läkemedelskollen, där du kan se vilka läkemedel som du, dina barn eller husdjur har på recept. Du kan också hantera och registrera fullmakter och se hur långt du har kvar tills högkostnadsskyddet träder in. Du loggar in på Läkemedelskollen med e-legitimation på E-hälsomyndighetens webbsida eller på 1177 Vårdguiden.

Till toppen

Högkostnadsskydd läkemedel på recept

Vad är högkostnadsskydd?

Högkostnadsskydd är ett rabattsystem för receptbelagda läkemedel. Skyddet innebär att staten subventionerar läkemedel som skrivs ut på recept, så att du som högst betalar 2350 kr under en tolvmånadersperiod.

Du får rabatt enligt en så kallad högkostnadstrappa som innebär att du betalar fullt pris för dina receptbelagda läkemedel upp till en summa på 1175 kr. Därefter får du stegvis ökande rabatt tills du betalat 2350 kr. Efter att du nått taket på högkostnadsskyddet får du ett frikort som gör att dina läkemedel är kostnadsfria under resten av tolvmånadersperioden.

Dina köp registreras i en databas, högkostnadsdatabasen, som hanteras av E-hälsomyndigheten. Därför behöver du själv inte hålla reda på hur mycket du handlat för.

När gäller högkostnadsskyddet?

För att omfattas av högkostnadsskyddet ska du vara bosatt i Sverige och ha recept som är utskrivna i Sverige. Skyddet gäller för läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen samt vissa receptfria läkemedel och förbrukningsartiklar. För att ett läkemedel ska omfattas av högkostnadsskyddet behöver du, om det finns, byta dina läkemedel mot billigare alternativ med samma aktiva substans, så kallade generika läkemedel. Läkemedel och varor som ingår i läkemedelsförmånen är kostnadsfria för barn upp till 18 år. Det är Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, som beslutar om vilka läkemedel som ska ingå i läkemedelsförmånen.

Du kan läsa mer om högkostnadsskydd på TLV, E-hälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden.

Till toppen

Hämta ut recept utomlands

Recept inom EU

När du vistas i ett annat EU-land kan du hämta ut ditt recept som du har får utskrivet av en läkare i Sverige. Receptet gäller i alla EU-länder. Vilka läkemedel som är godkända och finns att hämta ut, kan variera beroende på vilket land du befinner dig i. Det läkemedel du har på recept kan även säljas under ett annat namn.

Har du ett e-recept som du vill hämta ut i ett annat EU-land, är det bra att få det utskrivet på papper, eftersom många länder inom EU inte hanterar e-recept. Du kan läsa mer om vad som gäller när du vill hämta ut recept utomlands på EUs webbsida.

Om du e-handlar läkemedel från ett annat EU-land kan det vara bra att känna till vilka regler som gäller. På Tullverkets webbsida finns information om de regler som gäller när du handlar läkemedel på nätet.

Till toppen

Apoteksbranschen

Apotekens uppdrag


Apoteken är en del av hälso-och sjukvården och har en viktig uppgift i samhället genom att se till att alla som behöver läkemedel har tillgång till säkra läkemedel. De ger också rådgivning och information kring läkemedel. För att få driva ett apotek måste du ha ett tillstånd från läkemedelsverket. Det måste också finnas kvalificerade farmaceuter på apoteken. En farmaceut kan vara en receptarie eller en apotekare. Sedan år 2000 måste apotekare och receptarier som arbetar på apotek vara legitimerade av Socialstyrelsen för att få utöva sitt yrke.

Apotek i Sverige


Det finns både fysiska apotek, så kallade öppenvårdsapotek, som säljer läkemedel till privatpersoner samt rena e-handelsapotek. Det finns även slutenvårdsapotek, så kallade sjukhusapotek, som levererar läkemedel till vården och sjukhusen. Dessutom finns det tillverkningsapotek som tillverkar läkemedel.


I Sverige finns idag över 1400 apotek. Det finns fem apotekskedjor och tre rena e-handelsapotek. Det finns också flera enskilda apotek. Apotekskedjor i Sverige är Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek, Lloyds Apotek, Apoteksgruppen. Rena nätapotek i Sverige är Apotea, MEDS och Apohem. Alla apotekskedjor har även e-handel.

Apotekens branschföreningar

Sveriges Apoteksförening är branschorganisation för apotek i Sverige och har till uppgift att tillvarata apotekens intressen. Sveriges Apoteksförening driver siten Apotekswiki, en sida med fakta och information om läkemedel och apotek i Sverige. Det finns också en förening för oberoende apotek, Sveriges Oberoende Apoteksaktörers Förening, SOAF, som tillsammans driver ca 40 apotek över hela landet.

Apotek internationellt

På den internationella marknaden finns stora apotekskedjor med e-handel som hanterar läkemedel på recept, till exempel amerikanska Walgreens och brittiska Boots. Även Amazon driver apotek på Amazon Pharmacy.

Till toppen

APOTEK NU Apoteket för receptfria läkemedel och apoteksvaror
APOTEK.NU Receptfria läkemedel och apoteksvaror i mobilen.