Folsyra

Folsyra i livsmedel
Du får i dig folsyra från bär och bladgrönsaker.

Folsyra (Vitamin B9) tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer

Folsyra eller vitamin B9 är ett livsnödvändigt vitamin. Vitaminerna är uppdelade i fettlösliga samt vattenlösliga. Vattenlösliga vitaminer löser sig i vatten och kroppen kan därför inte lagra i vitaminet, utan överskottet kissar man i regel ut. Därför är dessa extra viktiga att du får i dig varje dag. 

Därför behöver du Folsyra

Folsyra (Vitamin B9) behövs för att kroppen ska kunna producera protein, för celldelningen samt bildandet av röda blodkroppar.

Folsyra finns i

Nästan all mat innehåller folsyra, till exempel i bladgrönsaker, spenat, kål, linser, frukt och bär. Folsyra finns även i fullkornsbröd, yoghurt och filmjölk.

Så mycket Folsyra behöver du, RDI

  • Spädbarn under 6-11 månader: 50 mikrogram/dag
  • Spädbarn under 2 år: 60 mikrogram/dag
  • Barn 2-5 år: 80 mikrogram/dag
  • Barn 6-9 år: 130 mikrogram/dag
  • Äldre barn 10-13 år: 200 mikrogram/dag
  • Ungdomar över 14 år och vuxna: 300 mikrogram/dag
  • Kvinnor i barnafödande ålder: 400 mikrogram/dag
  • Gravida och ammande: 500 mikrogram/dag

OBS! Under graviditeten och när du planerar att bli gravid är det extra viktigt att få i sig folsyra. Därför kan det vara lämpligt att du ökar ditt intag av vitaminet till 500 mikrogram/dag. Folsyra är speciellt viktigt för fostrets utveckling och behövs redan från befruktningstillfället.

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket av vitaminet du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite Folsyra

Eftersom folsyra behövs för bildandet av röda blodkroppar ger brist på vitaminet en speciell form av blodbrist. Lågenergiförbrukare, alkoholister samt andra som lever på ensidig kost riskerar att få folsyrabrist. För lite folsyra i blodet före och under de första veckorna i graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Det ökar även risken för missfall.

Om du får för mycket Folsyra

Det finns ingen risk att få i sig för mycket av vitaminet genom att äta mycket mat rik på folsyra.

Folsyra (Vitamin B9) finns i följande kosttillskott på APOTEK.NU

Du kan läsa vidare om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.