Järn

Järn i livsmedel
Du får i dig järn från kött och spenat.

Järn (Fe) tillhör gruppen mineraler

Järn är ett livsnödvändigt mineral. Mineraler är viktiga grundämnen som kroppen behöver för att till exempel bygga upp benstomme, tänder och brosk. De ingår även i hormoner och enzymsystem. Vissa mineralämnen är så kallade spårämnen eller även kallat spårelement, vilket innebär att de finns i kroppen i mycket små mängder. 

Därför behöver du Järn

Järn behövs för att transportera syre från lungorna genom blodbanan till kroppens alla vävnader. Järn ingår i hemoglobin och myoglobin. De transporterar syre i blodet respektive muskler.

Järn finns i

Livsmedel rika på järn är bland annat kött, ägg, skaldjur och blodmat som till exempel blodpudding och paltbröd. Järn finns också bland annat i gröna grönsaker, nötter och frön samt fullkornsprodukter.

Så mycket Järn behöver du, RDI

  • Spädbarn och barnunder 6 år: 8 mg/dag
  • Barn 6-9 år: 9 mg/dag
  • Barn 10-13 år: 11 mg/dag
  • Pojkar 14-17 år: 11 mg/dag
  • Flickor 14-17 år: 14 mg/dag
  • Kvinnor i fertil ålder: 15 mg/dag
  • Övriga vuxna: 9 mg/dag

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket av mineralet du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite Järn

Brist på järn kan leda till blodbrist. Symtom när du har järnbrist är att du blir blek, känner dig trött och kraftlös. Järnbrist drabbar oftast kvinnor vid kraftiga mensblödningar och vid graviditet. Även tonåringar kan drabbas av järnbrist.

Om du får för mycket Järn

Järn i större mängder är giftigt, tidiga symtom kan vara magont, kräkningar och diarré. Järn i större mängder är särskilt farligt för barn. Järntabletter ska därför förvaras så att barn inte kan komma åt dem.

OBS! C-vitamin samt protein från kött och fisk gör att kroppen lättare tar upp järn. Däremot gör tanniner (garvsyror) som finns i till exempel te, att kroppen tar upp järn sämre.

Järn finns i följande kosttillskott på APOTEK.NU

Du kan också läsa mer om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.