Jod

Jod i livsmedel
Du år i dig jod från skaldjur och bordssalt.

Jod (J) tillhör gruppen mineraler

Jod är ett livsnödvändigt mineral. Mineraler är viktiga grundämnen som kroppen behöver för att till exempel bygga upp benstomme, tänder och brosk. De ingår även i hormoner och enzymsystem. Vissa mineralämnen är så kallade spårämnen, även kallat spårelement, vilket innebär att de finns i kroppen i mycket små mängder. 

Därför behöver du Jod

Jod behövs för ämnesomsättningen och ingår i sköldkörtelhormoner (tyreoideahormoner). Tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3) är kroppens naturliga sköldkörtelhormoner. De stimulerar bland annat förbränning och bildning av proteiner.

Jod finns i

Jod finns framför allt i fisk, skaldjur och ägg. Vanligt koksalt är berikat med jod.

Så mycket Jod behöver du, RDI

  • Spädbarn 6-11 månader: 50 mikrogram/dag
  • Små barn 12-23 månader: 70 mikrogram/dag
  • Barn 2-5 år: 90 mikrogram/dag
  • Barn 6-9 år: 120 mikrogram/dag
  • Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram/dag
  • Gravida: 175 mikrogram/dag
  • Ammande: 200 mikrogram/dag

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket av mineralet du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite Jod

Brist på jod kan orsaka struma (jodbriststruma) som innebär förstorad sköldkörtel. Det kan också ge störningar i kroppens ämnesomsättning. Under 1800 talet var struma en vanlig sjukdom. Numera är jodbriststruma mycket sällsynt i Sverige, eftersom koksalt är berikad med jod.

Salt som man använder inom livsmedelsindustrin saknar ibland jod. Grovt salt, som man använder till exempel i saltkvarnar, är inte heller jodberikat.

Om du får för mycket Jod

När intaget av jod är för högt kan det leda till en försämring av sköldkörtelns funktion och leda till rubbningar i sköldkörtelhormonbalansen.

Jod och radioaktivitet

När radioaktiva ämnen sönderfaller uppstår joniserande strålning, som är en sorts radioaktiv strålning. Strålning påverkar kroppens celler så att de skadas. Radioaktiv jod, som kallas jod-131 eller I-131, bildas vid kärnklyvning av plutonium och uran.

Jod-131 finns i kärnkraftsreaktorer vid kärnkraftverk, samt bildas vid en kärnvapenexplosion. Radioaktiv jod samlas i sköldkörteln och ökar risken för sköldkörtelcancer. Risken är större för barn än för vuxna, eftersom sköldkörteln är mera känslig för strålning hos barn än hos vuxna.

Jodtabletter

Jod i tablettform är ett sätt att skydda kroppen vid ett radioaktivt utsläpp. Om man redan har jod i kroppen så tar inte sköldkörteln upp radioaktiv jod i samma utsträckning.

Jodtabletter är ett läkemedel. Ta endast jodtabletter på uppmaning av Länsstyrelsen. De kosttillskott och multivitaminer som finns att köpa på apotek innehåller ibland jod, men i en mycket lägre halt. Kosttillskott och multivitamintabletter kan således INTE ersätta jodtabletter.

Jodtabletter, som innehåller icke radioaktiv jod (kaliumjodid), skyddar sköldkörteln under en begränsad tid genom att hindra upptaget av radioaktiv jod (I-131). Tabletter med kaliumjodid, till exempel ”Kaliumjodid SERB tabletter”, är avsedda att användas av människor i närheten av kärnkraftverk om radioaktiv jod sprids i luften vid en eventuell kärnkraftsolycka.

Tabletterna innehåller betydligt högre halter jod än vad som normalt finns i vanliga kosttillskott och vitamintabletter. Det är också viktigt att ta jodtabletterna vid rätt tidpunkt i förhållande till ett radioaktivt utsläpp.

Länsstyrelsen informerar om när jodtabletter ska tas och av vem. Tabletterna skyddar dock inte mot andra radioaktiva ämnen. Jodtabletter ersätter därför inte andra skyddsåtgärder.

Information med anledning av händelserna i Ukraina

Strålsäkerhetsmyndigheten kan du få mer fakta om jod och radioaktivitet. Information om beredskap vid kärnteknisk olycka finns på på Krisinformation.se.

För generell information om hur du ska agera i samband med kris och krig finns i MSBs broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”.

Specifik information om jodtabletter med anledning av händelserna i Ukraina finns på Stålsäkerhetsmyndighetens sida ”Frågor och svar med anledning av händelserna i Ukraina”.

Observera att de multivitamintabletter och kosttillskott som finns att köpa på apotek INTE är ett alternativ till jodtabletter.

Vi har listat de största apoteksaktörerna med fysiska apotek och rena online apotek, om du behöver information om dina recept på läkemedel. ”Apotek som hanterar recept.

Jod finns i följande kosttillskott på APOTEK.NU

Du kan läsa mer om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.