K-Vitamin

K-Vitamin i livsmedel
Du får i dig K-Vitamin från broccoli och brysselkål.

K-Vitamin (Fyllokinon) tillhör gruppen fettlösliga vitaminer

K-vitamin eller fyllokinon, även kallad menakinon, är ett livsnödvändigt vitamin. Vitaminerna är uppdelade i fettlösliga och vattenlösliga. K-vitamin tillhör de fettlösliga vitaminerna. Fettlösliga vitaminer löser sig i fett och därför kan kroppen lagra vitaminet.  

Därför behöver du K-Vitamin

K-vitamin (Fyllokinon) behövs för att blodet ska kunna koagulera, men hjälper också till att bygga upp skelettet.

K-Vitamin finns i

Livsmedel som innehåller K-vitamin är bland annat bladgrönsaker, kål, mejeriprodukter och lever. K-vitamin kan också bildas direkt i kroppen, av bakterierna i tarmen.

Så mycket K-Vitamin behöver du

  • Spädbarn 7-11 månader: 10 mikrogram/dag
  • Små barn 1-3 år: 12 mikrogram/dag
  • Barn 4-6 år: 20 mikrogram/dag
  • Barn 7-10 år: 30 mikrogram/dag
  • Äldre barn 11-14 år: 45 mikrogram/dag
  • Vuxna: 70 mikrogram/dag

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket av vitaminet du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite K-Vitamin

För lite K-vitamin kan orsaka blödningar hos barn. För att motverka detta ska alla nyfödda barn få en spruta med 1 mg K-vitamin direkt efter födseln.

Det är mycket sällsynt med K-vitaminbrist eftersom bakterierna ofta bildar K-vitamin i tarmen. De enda som behöver ett tillskott av K-vitamin är nyfödda barn, eftersom tarmfloran inte är färdigutvecklad och de därför saknar de bakterier som kan bilda vitaminet.

Om du får för mycket K-Vitamin

Det finns inget som tyder på att ett högt intag av K-vitamin skulle ha negativa effekter på hälsan.

Du kan läsa mer om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.

Lär dig mer om Vitaminer och Mineraler.
Lär dig mer om Vitaminer och Mineraler på apotek.nu