Kalcium

Kalcium i livsmedel
Du får i dig kalcium från mjölk och grönkål.

Kalcium (Ca) tillhör gruppen mineraler

Kalcium är ett livsnödvändigt mineral. Mineraler är viktiga grundämnen som kroppen behöver för att till exempel bygga upp benstomme, tänder och brosk. De ingår även i hormoner och enzymsystem. Vissa mineralämnen är så kallade spårämnen, även kallat spårelement, vilket innebär att de finns i kroppen i mycket små mängder. 

Därför behöver du Kalcium

Kalcium behövs för musklernas och nervernas funktion, för att bygga upp benvävnaden samt för att blodet ska kunna koagulera.

Kalcium finns i

Mest kalcium finns i mjölkprodukter samt i vissa bladgrönsaker som grönkål och i nötter och broccoli. Växtbaserad mjölk är även berikad med kalcium.

Så mycket Kalcium behöver du, RDI

  • Spädbarn 6-11 månader: 540 mg/dag
  • Barn 1-5 år: 600 mg/dag
  • Barn 6-9 år: 700 mg/dag
  • Äldre barn, tonåringar 10-17 år: 900 mg/dag
  • Vuxna: 800 mg/dag
  • Gravida: 900 mg/dag
  • Ammande: 900 mg/dag

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket av mineralet du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite Kalcium

Kalciumbrist kan störa den normala bildningen av benvävnad med benskörhet till följd. Barn som växer lagrar mycket kalcium i skelettet. För lite kalcium kan därför leda till tillväxthämning. Det är viktigt att se till att även tonåringar får i sig rejält med kalcium.

Kalcium och D-vitamin bidrar till ett starkt skelett

Hur starkt skelett man har beror på bentätheten. Har man en hög bentäthet minskar risken för att drabbas av benskörhet när man blir äldre. Får du i dig tillräckliga mängder av kalcium och D-vitamin samt är fysisk aktiv, får du starkare skelett. Kalcium är viktigt både för skelettillväxten hos yngre, och för att bromsa nedbrytningen av skelettet hos äldre. När man är äldre har kroppen svårare att bilda D-vitamin. Därför kan äldre även behöva ett tillskott av D-vitamin.

Om du får för mycket Kalcium

Om man överdoserar kalcium samtidigt som man har ett högt intag av vitamin D, kan det leda till förkalkning av kroppens vävnader, njursten och njurskador.

Kalcium finns i följande kosttillskott på APOTEK.NU

Du kan läsa mer om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.