Kalium

Kalium i livsmedel
Du får i dig kalium från färska och torkade frukter.

Kalium (K) tillhör gruppen mineraler

Kalium är ett livsnödvändigt mineral. Mineraler är viktiga grundämnen som kroppen behöver för att till exempel bygga upp benstomme, tänder och brosk. De ingår även i hormoner och enzymsystem. Vissa mineralämnen är så kallade spårämnen eller även kallat spårelement, vilket innebär att de finns i kroppen i mycket små mängder. 

Därför behöver du Kalium

Kalium behövs för att nerver, muskler och njurar ska fungera normalt och även för att reglera blodtrycket.

Kalium finns i

De flesta livsmedel innehåller kalium, till exempel i nötter, frön, torkad frukt, grönsaker, fisk och kött.

Så mycket Kalium behöver du, RDI

  • Spädbarn 6-11 månader: 1,1 g
  • Små barn 12-23 månader: 1,4 g
  • Barn 2-5 år: 1,8 g
  • Barn 6-9 år: 2,9 g
  • Flickor 10-13 år: 2,9 g
  • Pojkar 10-13 år: 3,3 g
  • Kvinnor och flickor  från 14 år: 3,1 g
  • Män och pojkar från 14 år: 3,5 g
  • Gravida: 3,1 g
  • Ammande: 3,1 g

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket kalium du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite Kalium

Kaliumbrist är ovanligt. Symtom på kaliumbrist kan till exempel vara trötthet, muskelsvaghet och att du får sämre aptit. Du kan få kaliumbrist när du har långvariga diarré eller kräkningar, eller om du äter urindrivande medicin eller laxermedel.

Om du får för mycket Kalium

För mycket kalium är skadligt och kan ge hjärtarytmi, vilket innebär att ditt hjärta börjar slå oregelbundet.

Du kan också läsa mer om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.

Lär dig mer om Vitaminer och Mineraler.
Lär dig mer om Vitaminer och Mineraler på apotek.nu