Kolhydrater ger energi

Kolhydrater ger energi Apotek Nu
Kolhydrater ger energi Apotek Nu

Sockerarter, stärkelse och kostfiber är kolhydrater

Kolhydrater består av sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Tillsammans med fett ger de kroppen den energi den behöver. När du äter kolhydrater bryts de ner till glukos, som används som bränsle i kroppens celler – inte minst i hjärnan. Överskottet av glukos lagras i levern och musklerna som glykogen, vilket fungerar som en energireserv. De flesta kolhydrater vi får i oss kommer från växtriket.

Sockerarter

Det finns olika sockerarter. Man delar upp dem i enkla sockerarter och sammansatta sockerarter. Enkla sockerarter är druvsocker och fruktsocker. Sammansatta sockerarter är rörsocker, mjölksocker och maltsocker. Socker ger mycket energi, men innehåller inga viktiga vitaminer och mineraler. Stärkelse finns framför allt i potatis, vissa rotfrukter och produkter av olika sädesslag.

Kostfibrer

Kolhydrater i form av kostfibrer eller fibrer finns till exempel i grönsaker, bönor, frukt och rotfrukter. De finns också i pasta, bröd, flingor och fullkornsris. Fibrer bryts inte ner vid matsmältningen, utan passerar genom magen till tjocktarmen. I tjocktarmen bryter tarmbakterier ner vissa fibrer. Kostfiber är viktiga för att hålla magen igång och minskar risken för förstoppning. Dessutom känner du dig mätt längre efter måltiderna. Fibrerna stabiliserar också blodsockernivån och bidrar till att hålla blodfetterna låga, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Du kan läsa mer om andra näringsämnen, vitaminer och mineraler i vår näringsguide.

Du kan också läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida.