Kolhydrater ger energi

Kolhydrater ger energi Apotek Nu
Kolhydrater ger energi Apotek Nu

Sockerarter, stärkelse och kostfiber är kolhydrater

Kolhydrater är olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer. De ger tillsammans med fettet den energi kroppen behöver. Kroppen bryter ner kolhydrater till glukos som den använder som energi i cellerna, bland annat som bränsle till hjärnan. Glukos lagras i levern och i musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. Kolhydraterna kommer till allra största delen från växtriket.

Sockerarter

Det finns olika sockerarter. Man delar upp dem i enkla sockerarter och sammansatta sockerarter. Enkla sockerarter är druvsocker och fruktsocker. Sammansatta sockerarter är rörsocker, mjölksocker och maltsocker. Socker ger mycket energi, men innehåller inga viktiga vitaminer och mineraler. Stärkelse finns framför allt i potatis, vissa rotfrukter och produkter av olika sädesslag.

Kostfibrer

Kolhydrater i form av kostfibrer eller fibrer finns till exempel i grönsaker, bönor, frukt och rotfrukter. De finns också i pasta, bröd, flingor och fullkornsris. Fibrer bryts inte ner vid matsmältningen, utan passerar genom magen till tjocktarmen. I tjocktarmen bryter tarmbakterier ner vissa fibrer. Kostfiber är viktiga för att hålla magen igång och minskar risken för förstoppning. Dessutom känner du dig mätt längre efter måltiderna. Fibrerna stabiliserar också blodsockernivån och bidrar till att hålla blodfetterna låga, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Du kan läsa mer om andra näringsämnen, vitaminer och mineraler i vår näringsguide.

Du kan också läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida.