Magnesium

Magnesium i livsmedel
Du får i dig magnesium från bladgrönsaker och gröna ärter.

Magnesium (Mg) tillhör gruppen mineraler

Magnesium är ett livsnödvändigt mineral. Mineraler är viktiga grundämnen som kroppen behöver för att till exempel bygga upp benstomme, tänder och brosk. De ingår även i hormoner och enzymsystem. Vissa mineralämnen är så kallade spårämnen, även kallat spårelement, vilket innebär att de finns i kroppen i mycket små mängder. 

Därför behöver du Magnesium

Magnesium behövs för omsättningen av kalcium och skelettets uppbyggnad men behövs också för nerv- och muskel funktionerna. Minelalet hjälper även till att aktivera de enzymer som behövs för att cellerna ska fungera.

Magnesium finns i

Livsmedel som innehåller magnesium är främst gröna grönsaker som spenat och brysselkål, men också i ärtor och bönor samt i fisk, kött och spannmål.

Så mycket Magnesium behöver du, RDI

  • Spädbarn 6-11 månader: 80 mg/dag
  • Små barn 1-2 år: 85 mg/dag
  • Barn 2-5 år: 120 mg/dag
  • Barn 6-9 år: 200 mg/dag
  • Äldre barn 10-13 år: 280 mg/dag
  • Kvinnor och flickor över 14 år: 280 mg/dag
  • Män och pojkar över 14 år: 350 mg/dag

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket av mineralet du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite Magnesium

Risken för magnesiumbrist är liten, men kan förekomma vid vissa sjukdomar eller hos personer med kostrestriktioner. Magnesiumbrist kan bland annat göra att du får svårare att koncentrera dig, att du blir förvirrad och får depressioner. Du kan också få krampanfall, domningar, stickningar, förstoppning samt diarré.

Om du får för mycket Magnesium

För högt intag av magnesium från kosttillskott kan ge diarré.

Magnesium finns i följande kosttillskott på APOTEK.NU

Du kan också läsa mer om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.