Mangan

Mangan i livsmedel
Du får i dig mangan från fullkornsbröd, ris och havregryn.

Mangan (Mn) tillhör gruppen mineraler

Mangan är ett livsnödvändigt mineral. Mineraler är viktiga grundämnen som kroppen behöver för att till exempel bygga upp benstomme, tänder och brosk. De ingår även i hormoner och enzymsystem. Vissa mineralämnen är så kallade spårämnen, även kallat spårelement, vilket innebär att de finns i kroppen i mycket små mängder. 

Därför behöver du Mangan

Mangan behövs för cellernas försvar mot fria radikaler, men är också med i omsättningen av kolhydrater och fetter.

Mangan finns i

Livsmedel som innehåller mangan är bland annat fullkornsprodukter, havregryn, te, hasselnötter, bär och mandel.

Så mycket Mangan behöver du, RDI

  • Spädbarn 7-11 månader: 0,02-0,5 mg/dag
  • Små barn 1-3 år: 0,5 mg/dag
  • Barn 4-6 år: 1,0 mg/dag
  • Barn 7-10 år: 1,5 mg/dag
  • Äldre barn 11-14 år: 2,0 mg/dag
  • Tonåringar 15-17 år: 3,0 mg/dag
  • Vuxna från 18 år: 3,0 mg/dag

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket av mineralet du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite Mangan

Det finns inga rapporterade fall av manganbrist hos människor.

Om du får för mycket Mangan

För mycket mangan kan vara giftigt och påverka nervsystemet, men kroppen har ett eget reglersystem i tarmen för att bara så mycket som är nödvändigt ska tas upp från det vi äter och dricker.

Mangan finns i följande kosttillskott på APOTEK.NU

Du kan läsa vidare om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.