Selen

Selen i livsmedel
Du får i dig selen från fisk och nötter.

Selen (Se) tillhör gruppen mineraler

Selen är ett livsnödvändigt mineral. Mineraler är viktiga grundämnen som kroppen behöver för att till exempel bygga upp benstomme, tänder och brosk. De ingår även i hormoner och enzymsystem. Vissa mineralämnen är så kallade spårämnen, även kallat spårelement, vilket innebär att de finns i kroppen i mycket små mängder. 

Därför behöver du Selen

Svenska livsmedel innehåller ofta ganska lite selen, eftersom våra jordar har ett lågt seleninnehåll. Selen finns bland annat i fisk, skaldjur, mjölkprodukter och ägg, men även i nötter och fröer.

Selen finns i

Svenska livsmedel innehåller oftast ganska lite selen, eftersom jorden i Sverige är fattigare på selen. Livsmedel som innehåller selen finns i bland annat fisk, skaldjur, mjölk, ost och ägg. Men de finns också i nötter och fröer.

Så mycket Selen behöver du, RDI

  • Spädbarn 7-11 månader: 15 mikrogram/dag
  • Spädbarn 12-23 månader: 15 mikrogram/dag
  • Barn 2-5 år: 25 mikrogram/dag
  • Barn 6-9 år: 30 mikrogram/dag
  • Äldre barn 10-13 år: 40 mikrogram/dag
  • Kvinnor och flickor från 14 år: 50 mikrogram/dag
  • Män och pojkar från 14 år: 60 mikrogram/dag
  • Gravida: 60 mikrogram/dag
  • Ammande: 60 mikrogram/dag

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket av mineralet du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite Selen

Selenbrist är mycket ovanligt. Allvarlig brist på selen kan till exempel leda till hjärtmuskelförändringar.

Om du får för mycket Selen

Selen i stora doser kan vara skadligt. Du kan dock utan risk äta upp till 300 mikrogram per dag. Ett för högt selenintag kan påverka mag- och tarmkanalen samt försämra tillväxt av hår och naglar.

Selen finns i följande kosttillskott på APOTEK.NU

Du kan också läsa mer om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.