C-Vitamin

C-Vitamin i livsmedel
Du får i dig C-Vitamin från bär och citrusfrukter

C-Vitamin (Askorbinsyra) tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer

C-vitamin eller askorbinsyra, även kallad askorbat, är ett livsnödvändigt vitamin som är vattenlösligt. Vitaminerna delas in i vattenlösliga och fettlösliga beroende på deras löslighet i vatten respektive fett. Vattenlösliga vitaminer löser sig i vatten och kan därför inte lagras i kroppen, utan överskottet kissar man i regel ut. Av den anledningen är dessa extra viktiga att du får i dig varje dag.

Därför behöver du C-Vitamin

C-vitamin eller askorbinsyra är en så kallad antioxidant och är viktigt för cellernas försvar mot fria radikaler. Det deltar också vid bildning av kollagen i bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. Järnupptaget ur maten underlättas dessutom av C-vitamin.

C-Vitamin finns i

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, färska bär och färsk frukt, särskilt citrusfrukter. Andra bra källor till vitamin C är grönkål, blomkål, vitkål, jordgubbar samt paprika.

Så mycket C-Vitamin behöver du, RDI

  • Spädbarn under 6-11 månader: 20 mg/dag
  • Spädbarn under 12-23 månader: 25 mg/dag
  • Barn 2-5 år: 30 mg/dag
  • Barn 6-9 år: 40 mg/dag
  • Äldre barn 10-13 år: 50 mg/dag
  • Vuxna: 70 mg/dag
  • Gravida: 85 mg/dag
  • Ammande: 100 mg/dag

RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. Livsmedelsverket uppdaterar rekommendationerna och talar om hur mycket av vitaminet du behöver få i dig varje dag.

Om du får för lite C-Vitamin

Det är ovanligt med C-vitaminbrist. Lindrig brist kan leda till trötthet och retlighet, blödande tandkött samt försämrad sårläkning. Skörbjugg var förr en vanlig sjukdom bland till exempel sjömän och andra som måste leva långa tider utan färsk mat.

Om du får för mycket C-Vitamin

Det finns inget som tyder på att höga intag riskerar att ge allvarliga skador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

C-Vitamin (Askorbinsyra) finns i följande kosttillskott på APOTEK.NU

Du kan också läsa mer om andra vitaminer och mineraler i vår näringsguide.