Publicerad den

Glad Påsk önskar APOTEK NU

Glad Påsk på APOTEK.NU

Apotek Nu önskar dig en Glad Påsk! I år firar vi kanske påsken lite annorlunda än vi brukar. Det blir påskmat med närmaste familjen eller några få vänner. Men vi får ändå njuta av god mat, mycket godis och en härlig vår!

Påsken är en högtid som man firat under en lång tid, ända sedan 1100-talet. Det är en glad högtid då barnen klär ut sig till påskkärringar, vi pyntar hemmet med påskris och äter god mat tillsammans. Mest förknippas högtiden med ägg. Vi ger varandra påskägg fyllda med godis och äter målade och dekorerade ägg i mängder. Under påskhelgerna äter svenskarna ca 50 miljoner ägg!

Varför äter vi ägg till påsken?

En av anledningarna till att man åt ägg till påsk var helt enkelt att hönsen började värpa ägg på våren. Dessutom inföll påsken efter en lång fasta då man varken fick äta ägg eller kött. Ägg är också en fruktbarhetssymbol och en symbol för pånyttfödelse och våren är en tid då naturen återföds.

Traditionen att måla ägg är en gammal kristen sed. Man gav ofta varandra dekorerade ägg och traditionen lever fortfarande kvar men nu ger man istället ägg fyllda med godis. Många familjer har äggjakt där man får leta efter ägg i trädgården som påskharen har gömt. Påskägg ger man varandra på påskafton.

Varför äter vi godis under påsk?

Vi äter massor med ägg under påsken men vi äter ännu mer godis. Varför äter man godis till påsk? Det har också att göra med fastan. Efter den långa fastan åt man också sötsaker för att fira. Socker var förr något exklusivt som man åt vid högtider. Att äta sötsaker och fika är ett sätt att umgås och har därför blivit en självklarhet vid högtider och firanden. Vad gillar du att få i ditt påskägg?

Passa på att handla dina apoteksvaror under påskledigheten. Just nu har APOTEK NU REA på alla varor! Dessutom får du fri frakt när du handlar för 199 SEK.

Du kan också handla hos oss i butiken på Facebook och Instagram.